۱۴۰۳ دوشنبه ۲۴ اردیبهشت

بررسی مادربورد MSI Z87 Xpower

به گزارش ICTPRESS ، کمپانی MSI در سالیان اخیر همواره بر کیفیت ساخت بالا و امکانان منحصربه فرد محصولات خود تمرکز داشته است، از این رو محصولات این کمپانی به لطف تیم R&D هوشمندش خصوصا در حوزه مادربورد، کارت گرافیکی و نوت بوک های گیمینگ توانسته جایگاه مستحکم و درخور توجهی بین کاربران، گیمرها و اورکلاکرهای حرفه ای کسب کند و فضای رقابت را بین برندهای مختلف تنگ و تنگ‌تر کند! محصولات (مادربورد و کارت گرافیکی) کمپانی MSI در حال حاضر در سه سری یا گروه دسته بندی می گردد:
برترین محصولات به منظور اورکلاکینگ (Overclocking) با رنگ بندی مشکی و زرد
محصولات گیمینگ (Gaming) با رنگ بندی مشکی و سرخ
محصولات کلاسیک (Classic) با رنگ بندی مشکی و آبی
MSI Z87 Xpower جزء سری اول یا اورکلاکینگ طبقه بندی شده و بازار هدف آن را کاربران و اورکلاکرهای حرفه ای تشکیل می دهد. این محصول با دیدگاه اورکلاکینگ طراحی و تولید شده است، از این رو در طراحی بخش‌های مختلف مادربورد استفاده از قطعات الکترونیکی باکیفیت، سیستم توان قدرتمند و کاربری آسان و راحت برای اورکلاکرها به چشم می‌خورد.
در واقع اورکلاکینگ اولویت اول در طراحی و ساخت این مادربورد بوده و در تمامی بخش های آن این مورد رعایت شده است.
مادربوردهای MSI تا به حال جوایز و نشان‌های متعددی از نمایشگاه‌های مختلف کسب کرده‌اند و اولین عضو سری اورکلاکینگ یعنی Z77 Mpower نیز موفق شد نشان معتبر Taiwan Excellence را در سال 2013 میلادی کسب کند. نشان Taiwan Excellence از اعتبار و ارزش جهانی بسیار بالایی برخوردار بوده که توسط شورای توسعه تجارت خارجی تایوان (TAITRA) سازمان دهی شده است و هر ساله در تلاش برای جلب توجه اذهان عمومی به کیفیت محصولان کشور تایوان و نیز تحریک نوآوری و توسعه نام های تجاری مراسم باشکوهی مرتبط با آن برگزار می شود. هیاتی از داوران شامل کارشناسان مشهور و شناخته شده صنعت IT، در پنج مرحله متفاوت محصولات را مورد ارزیابی دقیق قرار می دهند که آن پنج مرحله عبارت هستند از: تحقیق و توسعه (R&D)، طراحی، کیفیت، MIT و بازاریابی.
MSI Z87 Xpower
مادربورد Z87 Xpower در سایز (Form Factor) نسبتا بزرگ XL-ATX با جزئیات cm x 26.4cm34.5 تولید شده و از PCB مشکی مات بهره می برد با این تفاوت که PCB این مادربورد طبق اذعان کمپانی سازنده برای اورکلاکینگ بهینه سازی شده و از هشت لایه (مادربورد Z87 Mpower از شش لایه بهره می برد) مختلف همراه با بافتی از Fiberglass برای افزایش مقاومت در برابر رطوبت و الکتریسته ساکن تشکیل شده است. افزایش تعداد لایه های PCB و جداسازی سیکل های انرژی که وظیفه تغذیه بخش های حیاتی مادربورد را برعهده دارند پایداری بهتر مادربورد را تحت شرایط دشوار و اکستریم اورکلاکینگ بدنبال خواهد داشت.
پردازنده و سیستم مدیریت توان:
Z87 Xpower با تمامی پردازنده های نسل چهارم سری Core اینتل با عنوان Haswell (برای سوکت LGA1150) من جمله Core™ i7/ i5/ i3 ،Pentium  و  Celeron سازگار بوده و سوکت پردازنده نیز ساخت کمپانی مشهور Lotes است که از کیفیت ساخت بسیار بالایی نسبت به نمونه مشابه کمپانی Foxconn داراست.
سیستم مدیریت توان مادربورد یکی از مهمترین و حیاتی ترین بخش های یک مادربورد بوده و کمپانی های سازنده همواره تمرکز ویژه ای بر این بخش دارند. از این رو هر یک از کمپانی ها با توجه به تکنولوژی های خاص و منحصربفرد خود این بخش را به بهترین شکل ممکن تجهیز می کنند.
سیستم مدیریت توان یا به اختصار PWM وظیفه مهم تغذیه پردازنده مرکزی را در شرایط گوناگون بر عهده داشته و مادربورد Z87 Xpower نیز از سیستم توان بسیار قدرتمند 32 فاز DrMOS4 همراه با کنترلگر دیجیتال بهره می برد که نیمی از فازهای DrMOS4 در پشت مادربورد قرار گرفته اند و پد فلزی وظیفه دفع حرارت تولیدی آنها را بر عهده دارد.
علاوه بر این، 3 فاز نیز بطور جداگانه برای تغذیه ماژول های حافظه DDR3 اختصاص یافته است.  جریان مورد نیاز پردازنده نیز از طریق دو کانکتور 8 پین v12 از نوع E-ATX تامین می گردد که نشان از پتانسیل بالای مادربورد برای دستیابی به فرکانس های بالا است!!
در بخش سیستم مدیریت توان مادربورد چوک های SFC با هسته فریت و خازن های تخت Hi-c با هسته تانتالیوم نیز مشاهده می گردد. اولین مزیت خازن های تخت Hi-C در کنار طول عمر مفید بسیار بالا عایق‌بندی بسیار آسان پردازنده برای اکستریم اورکلاکینگ است و توجه به این موضوع که کارایی این نوع خازن ها با تلرانس ناگهانی دما تغییر نمی یابد. چوک های SFC یا Super Ferrit Choke نیز از ظرفیت جریان بیشتری (60 آمپر) نسبت به چوک های متداول برخوردار بوده و پای ثابت محصولات MSI به دلیل کارایی بالا هستند. در سایر بخش های مادربورد Z87 Mpower نیز خازن های جامد ژاپنی با هسته آلومینیومی و روکشی از نیکل به رنگ تیره جلب توجه می کند که ممکن است برخی کاربران برای بار اول آنها را مشاهده کرده باشند.
پوشش بکار رفته در این خازن های جامد که به  Dark Solid معروف هستند در مقابل پوسیدگی و زنگ زدگی مقاومت بیشتری داشته و باعث می شود مقاومت بیشتری نیز در دمای کاری بالا داشته باشند.
از این رو طول عمر مفید آنها در شرایط کاری مداوم و سخت (تحت لود و دمای محیط بالا) بیش از ده سال و در حالت Office بیش از 50 سال است. مواردی که ذکر گردید، تحت عنوان استاندارد نظامی یا Military Class 4 کمپانی MSI شناخته می شوند که کارایی مادربورد را در شرایط سخت کاری تضمین کرده و باعث افزایش عمر مفید آن می شود.
پشتیبانی از 3000 مگاهرتز
Z87 Xpower قابلیت پشتیبانی از حداکثر 32 گیگابایت حافظه DDR3 با فرکانس کاری بیش از 3000 مگاهرتز (در حالت اورکلاک) را از طریق چهار شکاف حافظه روی مادربورد دارا است. کانال اول (A) یعنی اسلات‌های دوم و چهارم و کانال دوم (B) یعنی اسلات‌های اول و سوم به خوبی روی مادربورد مشخص شده است. شایان ذکر است این مادربورد به لطف ویژگی T-Topology قابلیت پشتیبانی از حافظه‌هایی با فرکانس 3200 مگاهرتز را نیز داراست!
این بخش از مادربورد نسبتا پرازدحام بوده و کانکتور 24 پین v12 جهت تغذیه مادربورد، کلیدهای روشن/خاموش، ریست، کلیدهای اورکلاکینگ و سوئیچ های دیگر (در ادامه به آنها بیشتر خواهیم پرداخت) نقاط اندازه‌گیری ولتاژ سیستم یا V-Check Points همراه با سوئیچ تغیر بایوس (A-B) در پایین اسلات های حافظه در این بخش قرار دارند. سوئیچ تغییر بایوس اشاره ای به ویژگی Multi-Bios مادربورد دارد که در صورت بروز مشکل برای بایوس A براحتی کاربر می تواند بایوس A را از روی بایوس B ریکاوری یا بازگردانی کند یا اینکه سیستم را از طریق بایوس B راه اندازی كند. V-Check Points نیز براحتی و تنها با استفاده از یک ولت‌متر اطلاعات دقیقی از ولتاژهای لحظه‌ای سیستم در اختیار اورکلاکرهای حرفه‌ای قرار می‌دهد.
پشتیبانی از CrossFire/SLI چهار گانه – 4way:
در بخش اسلات های توسعه، پنج اسلات کارت گرافیکی PCI-E X16 نسل سوم (Gen 3.0) همراه با دو اسلات PCI-E X1 برای مادربورد Z87 Xpower توسط کمپانی MSI در نظر گرفته شده است که امکان ترکیب کارت های گرافیکی AMD و nVIDIA را در چینش های مختلف از جمله 4way SLI/CF فراهم می کند.
با توجه به محدودیت ذاتی پردازنده های Haswell یعنی 16 لنز یا مسیر گرافیکی ممکن است این سوال در ذهن شما نقش ببندد چگونه مادربورد Xpower امکان پشتیبانی از 4Way SLI/CF را دارا است در صورتی که برادر کوچک تر آن یعنی Z87 Mpower از این امکان بی بهره است! پاسخ این سوال چیپست کمکی PLX8747 است که بالای اسلات های گرافیکی و زیر هیت‌سینک میانی قرار گرفته است. به لطف این چیپست مفید پهنای مسیر لازم برای نصب دو، سه و چهار کارت گرافیکی در چینش های مختلف SLI و CrossFire مهیا شده است. از این رو در صورت نصب دو کارت گرافیکی پهنای مسیر آنها به صورت X16-X16، در صورت نصب سه کارت گرافیکی پهنای مسیر آنها به صورت X16-X8-X8 و در صورت نصب چهار کارت گرافیکی پهنای مسیر آنها به صورت X8-X8-X8-X8 خواهد بود که برای گیمرها و اورکلاکرهای حرفه ای می تواند بسیار هیجان انگیز باشد. اسلات های PCI-E X1 نیز برای اتصال ابزارهای توسعه مرسوم کاربرد فراوانی دارند.
یک کانکتور 6 پین v12 از نوع E-ATX نیز برای تامین جریان مورد نیاز مادربورد یا جلوگیری از کاهش جریان در چینش های چندگانه بروی مادربورد تعبیه شده است.
سیستم صوتی:
کنار اسلات های کارت گرافیکی لوگو فلزی Audio Boost خودنمایی می کند که تراشه صوتی Realtek® ALC1150 Codec را در دل خود جای داده و خروجی صوتی با کیفیت 7.1 کاناله را ارائه می کند. این تراشه صوتی از جدید ترین محصولات کمپانی Realtek بوده و کمپانی MSI در محصولات گیمینگ خود نیز از آن بهره می برد. اما شاید این سوال در ذهن شما نقش ببند که Audio Boost چیست؟
طبق اظهار نظر کمپانی MSI این ویژگی با ایزوله کردن یا جداسازی چرخه (Circuitry) صوتی از دیگر بخش های مادربورد نویز موجود را تا حد زیادی کاهش داده و با استفاده از خازن های صوتی Nippon Chemi con بهمراه چیپ آمپلی‌فایر با مشخصه Ti OPA1652 ضمن فیلتر کردن مجدد، امواج صوتی را تقویت کرده و باعث افزایش چشم گیر کیفیت، شفافیت و کریستالیزه اصوات می شود.
همچنین برای انتقال هرچه بهتر سیگنال های صوتی از جک های صدای طلا اندود با 30 میکروگرم طلا استفاده شده است. مواردی که اشاره گردید سخت افزار سیستم صوتی مادربورد Z87 Xpower را تشکیل می دهند، بعد نرم افزاری و ارتباط با کاربر را نیز Sound Blaster X-Fi MB3 بر عهده دارد تا بهترین تکنولوژی های صوتی در این مادربورد گرد هم آمده باشند!!
شبکه:
مادربورد Z87 Xpower از کنترلگر شبکه قدرتمند Killer E2205 به عنوان جدیدترین تراشه ساخت کمپانی Qualcomm Atheros بهره می برد که با سیستم عامل های ویندوز هفت و هشت سازگاری کامل دارد.
کنترلگر شبکه Killer برای بسیاری کاربران و گیمرهای حرفه ای شناخته شده است، از ویژگی های بارز کنترلگر شبکه Killer کاهش زمان تاخیر (latency) و افزایش پهنای باند در بازی های آنلاین و تحت شبکه است که لگ های متداول در بازی های تحت شبکه را بطور کامل رفع می کند.
در پکیج مادربورد، یک ماژول Add On نیز مربوط به شبکه بی سیم Wi-fi 802.11 b/g/n، Bluetooth نسخه 4.0 و تکنولوژی WiDi اینتل قرار دارد که در بخش بالای مادربورد، کنار پورت های I/O به آسانی نصب می شود.
تراشه این ماژول Intel Centrino Wireless-N 2230 بوده که تبادل اطلاعات راحت و آسانی را با ابزارهای مختلف برای کاربران فراهم می سازد. تکنولوژی Intel WiDi نیز امکان نمایش فایل های ویدئویی را بروی تلویزیون (TV) یا صفحه نمایش های مجهز به این تکنولوژی بدون نیاز به کابل فراهم می کند. همراه این ماژول دو عدد آنتن نیز ارائه شده است.
Storage:
همان طور که در ابتدای بررسی اشاره شد، از ویژگی های جدید چیپ Z87 اینتل پشتیبانی از شش پورت SATA 6Gb/s بصورت پیشفرض است که خبر خوشایندی برای علاقه مندان به استفاده از چندین ابزار ذخیره سازی در حالت Raid است، لذا مادربورد Z87 Xpower نیز از شش پورت SATA 6Gb/s مذکور با قابلیت پشتیبانی از حالت های مختلف Raid 0/1/5/10 همراه با چهار پورت SATA 6Gb/s دیگر که توسط چیپ ASMedia ASM1061 مهیا شده است بهره می برد (در مجموع ده پورت).
در کنار اسلات های کارت گرافیکی (پایین هیت سینک مربوط به چیپست) درگاه مفید mSATA نیز به چشم می خورد که قابلیت نصب هارد جامد mSATA را برای کاربران فراهم می کند.
چهار پورت داخلی USB 2.0 (دو کانکتور) بهمراه چهار پورت داخلی USB 3.0 (دو کانکتور) نیز بروی مادربورد تعبیه شده است. از مجموع دوازده پورت USB 3.0 بصورت پیش فرض چهار پورت توسط چیپست Z87 و هشت پورت نیز توسط چیپ کمکی ASMedia ASM1074 مهیا شده است. قابل ذکر است پورت های IO مجهز به دو یا سه IC براي محافظت در مقابل الکتریسیته ساکن یا ESD هستند که از صدمات مرسوم جلوگیری می‌کند.

 

 

 

 

 

 

 

نظرات : 0

ثبت نظر

82907