محققان ایرانی نخستین نشانگر تشخیص سم آفلاتوکسین در شیر را ساختند
ICTPRESS - متخصصان یک شرکت دانش بنیان برای نخستین بار در کشور، موفق شدند، نشانگر تشخیص سم آفلاتوکسین در شیر را طراحی و تولید کنند.
به گزارش شبکه خبری ICTPRESS، محدثه حاجی عبدالوهاب: آفلاتوکسینها گروهی از ترکیبات سمی هستند که برخی قارچها، به ویژه گونههای آسپرژیلوس تولید میکنند.
وی گفت: آفلاتوکسینها ترکیباتی سمی هستند که برخی قارچها، بهویژه گونههای آسپرژیلوس، تولید میکنند و آلودگی آنها در مواد غذایی رایج است. این سموم هنگامی که دامهای شیری (گاو، گوسفند یا بز) خوراکهای آلوده مصرف میکنند، از طریق شیر به محصولات لبنی منتقل شده، مستقیماً سلامت انسان را به خطر میاندازند.
حاجی عبدالوهاب در ادامه افزود: آفلاتوکسین B۱ غالبترین شکل در محصولات آلوده به آفلاتوکسین است هنگامی که گاو، گوسفند، بز یا سایر حیوانات نشخوارکننده خوراکهای آلوده به آفلاتوکسینهای B۱ و B۲ مصرف میکنند، آفلاتوکسینهای M۱ و M۲ در نتیجه فرآیند متابولیک در کبد نشخوارکنندگان تشکیل و در شیر دفع میشوند.
محدثه حاجی عبدالوهاب، با اشاره به ماهیت سمی آفلاتوکسینها، فرآیند ورود آنها به شیر را تشریح کرد و گفت:آفلاتوکسین B۱ رایجترین شکل این سم در محصولات آلوده است. هنگامی که حیوانات نشخوارکننده مانند گاو، گوسفند یا بز، خوراکهای حاوی آفلاتوکسینهای B۱ و B۲ را مصرف میکنند، این سموم در کبد آنها تحت فرآیند متابولیک قرار میگیرند. نتیجه این فرآیند، تشکیل آفلاتوکسینهای M۱ و M۲ است که مستقیماً در شیر دفع شده، سلامت مصرفکننده انسانی را تهدید میکنند.
به عبارت دیگر، انسان میتواند از طریق مصرف شیر آلوده و سایر مواد غذایی در معرض سموم قرار گیرد.
حاجی عبدالوهاب در ادامه با اشاره به طرحی و ساخت نشانگرهای آفلاتوکسین گفت: نشانگرهای تشخیص تاکنون از کشورهای اروپایی و کشور چین وارد میشد، اما بعد از چند سال تحقیق و پژوهش موفق به ساخت این نشانگرها با استفاده از فناوری نانو و بیوتکنولوژی شدیم و هم اکنون این محصول فناورانه وارد بازار شده است.
مدیر عامل این شرکت دانش بنیان در ادامه گفت: این سم که از طریق استفاده از مواد لبنی وارد بدن انسان میشود میتواند علاوه بر مسمومیتهای زیاد و حتی آلرژیک در طولانی مدت منجر به سرطان شود.
نظرات : 0